Hétszínvirág Tagintézmény

logo hetszínviragAz óvoda címe: 5000 Szolnok, Fiumei út 1 - 3.
A térképért kattintson ide!
Telefon: I-es épület: +36 20/356-4511
             II-es épület: +36 20/518-5281
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tagintézmény vezető: Vetési Márta
fogadóórája: előzetes egyeztetés alapján (+36 20 914 3637)
Gyermekvédelmi koordinátor: Halasi Andrea
fogadóórája: előzetes egyeztetés alapján (+36 20 356 4511)

Szülői közösség elnöke: Kalmárné Rimóczi Csilla

"Ámulni még ameddig lehet,
Megőrizni a táguló szemet,
Mellyel csodálkoztál gyermekkorodban"
/Áprily Lajos

Pedagógiai programunk az "Intézményi dokumentumok" menüben, az Intézmény Pedagógiai Programjában található: Szolnok Városi Óvodák - Hétszínvirág Tagintézmény programrésze címmel. A működést és feladatellátást a törvényi szabályzókban, valamint a Szolnok Városi Óvodák Pedagógiai Programjában foglaltaknak megfelelő látjuk el.

Küldetésnyilatkozatunk
Mi, a Hétszínvirág Óvoda  nevelői, elkötelezettek vagyunk környezetbarát programunk iránt, mely a természet szeretetére és megóvására neveli gyermekeinket. Küldetésünknek tekintjük a természeti és tárgyi környezettel harmóniában élő testileg - lelkileg egészségesen fejlődő nemzedék nevelését. Célunk, hogy nevelésünk által olyan felnőttekké váljanak, akik lokálpatriótaként élik meg mindennapjaikat, fogékonyak a természet, a társadalom és a kultúra értékei iránt. Óvodánk dolgozóinak speciális szakmai felkészültsége, elhivatottsága az egészséges életmód és a környezet szeretete iránt garancia a környezettudatos életmód megalapozására nevelésnek.

A mi óvodánk bemutatása
Szolnok Városi Óvodák Hétszínvirág tagintézménye, Szolnok megyei jogú város központjában helyezkedik el a Fiumei út 1-3. szám alatt, közel a természet szépségeihez, környezetünk értékeihez. Óvodai sajátosságaink közé tartozik, hogy két épületrészben, hét csoportban gondoskodunk a körzetünkben élő és a pedagógiai programunkat preferáló családok gyermekeinek harmonikus és egészséges fejlődéséről.
Környezetbarát Pedagógiai Programunk, gyakorlatunk elismeréseként, elsőként 2008-ban, majd 2011-ben és 2014-ben elnyertük az Oktatási és Környezetvédelmi Minisztérium Zöld Óvoda címét, majd 2016-ban az Örökös Zöld Óvoda díjat is megkaptuk sikeres pályázatunk elismeréseként.
Szakértői minősítés eredményeképpen óvodánk - Ökoiskolai / óvodai, egyéb környezetpedagógiai program alapján dolgozó intézmény, előminősített ökoreferenciahely - 2011. 01. 14 - től.

Az „Oktatási Hivatal Bázisintézménye Feladatellátásban résztvevő tagintézmény” címet kaptunk 2017-ben.

Óvodai férőhelyünk:163 fő

Csoportjainkat: közel homogén életkor alapján szervezzük. Csoportszobáinkat úgy alakítottuk ki, hogy azok gyermek és természetbarát jegyeket tükrözzenek, biztosítva a Zöld óvoda címhez kapcsolódó kritériumrendszernek való megfelelést. Vonzó kisállat élőhelyek, öko-kuckók, megfigyelésre, vizsgálódásra, tapasztalatszerzésre alkalmas helyek, a személyes elvonulást biztosító galériák, puha párnákkal kialakított mesesarkok, esztétikus eszközök állnak a gyermekek rendelkezésére.

Óvodakertünk: hatalmas – 4042m2 - zöld szigetként öleli körül óvodaépületeinket. Óvodakertünk tanösvényein folyamatosan virágzó, termő cserjesor, virágos növénykert, gyógynövény- és sziklakert, madártanösvény, közepén kerti tó patakkal található. Csoportonként gondozzuk bio kertünket, és a „Mi fánkat”, melynek változásait is folyamatosan megfigyeljük. A mi kertünkben hársvirágot, jázmint, citromfüvet, mentát, levendulát gyűjtünk teákhoz, aroma zsákokhoz. Makkosban járunk, diót, mogyorót, gesztenyét „szüretelünk”.
„Zöld - csütörtök” vitaminprogramunk zöld hulladékát is felhasználva komposztálunk, szelektíven hulladékot gyűjtünk és elsajátítjuk az újrafelhasználás fortélyait. Kapcsolati rendszerünk bevonásának eredményeként minden csoportunk rendelkezik saját komposztálóval. Így a csoportban is és az udvaron is gyakorolhatják a hulladékgyűjtés szokásait, szabályait a gyerekek. Folyamatosan használhatóak a kerti szerszámok, a csapadékgyűjtés, - tárolás, öntözés is biztosított. Kiépítésre került egy nyomógombos kerti ivókút is.

Nevelőtestületünk tagjai gyermekszerető, gyermeki jogokat tiszteletben tartó, stabil szakmai tudással rendelkező, innovatív és hiteles óvodapedagógusok. Szakmai kompetenciáinkat képzéseken folyamatosan bővítjük, jelenleg a pedagógus pálya előmeneteli rendszerének köszönhetően 2 fő mesterpedagógusi minősítéssel rendelkező kolléganővel büszkélkedhetünk, 4 fő pedagógus pedig Pedagógus – II fokozatú minősítési eljárásban vett részt sikeresen. A minősítési eljárásba fokozatosan történik a bekapcsolódás. A Gyakornok kollégák minősítő vizsgára történő felkészítése a Szolnok Városi Óvodák Gyakornoki Szabályzata alapján történik. Szakvizsgával 3 kolléganő rendelkezik, Nyelv- és beszédfejlesztő, Gyógytestnevelő és Tehetségfejlesztési szakértő szakterületen.

Pedagógiai értékeinknek tekintjük a szocializáció területén belül megvalósuló beszoktatási folyamatunkat, a gyermekek fogadását segítő nap-indító és nap-lezáró játékainkat, az egészséges életmód területén a testi-lelki egészségmegőrzés szolgáló programjainkat. Zöld óvodai programjaink, a külső világ tevékeny felfedezésére készített program specifikumaink pedagógiai hagyományainkat, tudatos szemléletformáló tevékenységeinket tükrözik. Erdei óvodai programunkat egyedülálló programként kezdtük el és fejlesztettük ki megyénkben elsőként.

Pedagógiai innovációink: több évre visszamenő ismerettel, tapasztalattal rendelkezünk  Polgár Judit Sakkpalota képességfejlesztő programjával kapcsolatban. Elkészült 2017-ben a kifejezetten óvodás korosztálynak szóló Polgár Judit Sakkjátszótér komplex képességfejlesztő program, melynek tanfolyamát három kolléganőnk végezte el a nyár folyamán. A 2017/2018-as nevelési évben bevezetjük a program kipróbálását a tanfolyamot végzett kolléganőnk nagy csoportjában.

Tehetséggondozás:Részt vettünk a Gyermekvilág Tehetséggondozó program készítésében és 2010-ben létrehoztuk "Kis felfedezők" tehetséggondozó műhelyünket, mely azóta is működik a Szolnok Városi Óvodák kognitív decentrumaként.

"Tájékozódj a méhecskével" - pályázati tematika

Zöld jeles napjaink, hagyományaink:A mi óvodánk programjai a közösségi élet színterei, összetartozásunkat erősíti és az óvoda család együttműködő kapcsolatát. Rendezvényeink nyitottak a szülők számára, részvételükre és együttműködésükre mindig számítunk.

Ősszel

 • Fülemüle Erdei óvoda tábor - Ősz
 • Papírgyűjtés
 • Autómentes nemzetközi nap - Városi túranap a tömegközlekedési csomópontokhoz.
 • Október 04. Állatok Világnapja
 • Komposztáló nap – Gyógyteák fogyasztása az udvaron – Bölcsődei gondozónők meghívása
 • „Egészségnap” – Termésbábok készítése, kiállítása, különleges csemegék készítése, kóstolása

Télen

 • Mikulásvárás óvónői bábműsorral Óvodánkban és a Móra Úti Bölcsődében
 • Adventi játszóház és Madárkarácsony ünnepi gyertyagyújtás és Óvónői hangverseny
 • Fülemüle Erdei óvoda tábor – Tél
 • Február 1.: A Tisza Élővilágának Emléknapja – Városi szintű megemlékezés
 • Farsangi napok:1. Óvónői meseelőadás, 2. Ügyességi játékok, 3. Ökofarsang

Tavasszal

 • Nyílt hét – Szülői nyílt nap csoportonként
 • Március 22. Víz Világnapja
 • Ovi-kukucska – Leendő óvodások nyílt napja
 • Április 20. Föld napi Virágosítás
 • Május 10. Madarak és Fák Napi Öko-parti
 • Nagyok búcsúztatása
 • Június 5. Környezetvédelmi Világnap
 • Fülemüle Erdei óvoda tábor - Tavasz

"Tájékozódj a méhecskével" elnevezésű pályázatunk záró, beszámoló anyagai letölthetők innen:

Alapítványunk:
A Zöld Levél Alapítványunkat az egészséges életmód szokásrendszerének megalapozására, a mozgásfejlesztésre, a testi - lelki egészség megőrzésére és a külsővilág tevékeny megismerésének, felfedezésének támogatására hoztuk létre.

Címe: 5000, Szolnok Fiumei út 1 - 3.
Adószáma: 18830455-1-16
Bankszámlánk: Kunszentmárton és Vidéke Takarékszövetkezetben

Tisztelettel köszönjük támogatását.